Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Αθηνά Ωνάση: Δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχος

Σε πωλήσεις ακινήτων προχωρά το τελευταίο διάστημα η Αθηνά Ωνάση. Η χρυσή κληρονόμος που τραβάει πάντα πάνω της όλα τα φωτογραφικά φλας ίσως...

δεν ήταν τελικά ποτέ δισεκατομμυριούχος. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΒHmagazino, η Αθηνά κληρονόμησε τη μητέρα της, δηλαδή την περιουσία που της είχε αφήσει η Τίνα Λιβανού, καθώς και το ήμισυ της περιουσίας του Αριστοτέλη Ωνάση που της αναλογούσε. Το υπόλοιπο μισό της περιουσίας του Ωνάση ανήκε, όπως είναι γνωστό, στο Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, ενώ τη διαχείριση και των δύο μεριδίων είχαν αναλάβει οι διαχειριστές του Ιδρύματος, σύμφωνα με την αρχική επιθυμία του Ωνάση και τη μετέπειτα της Χριστίνας, η οποία είχε διεκδικήσει την ξεκάθαρη μοιρασιά.
Η Χριστίνα, μάλιστα, επειδή δεν εμπιστευόταν τον σύζυγό της Ρουσέλ, ανέθεσε σε πενταμελή επιτροπή τη διαχείριση της περιουσίας της κόρης της, την οποία κατέστησε μοναδική κληρονόμο. Η επιτροπή αποφάσιζε πλειοψηφικά και σε αυτήν ο Ρουσέλ συμμετείχε ως απλό μέλος με μία ψήφο. Ο Ρουσέλ προσέβαλε τη διαθήκη, δεν κατάφερε, όμως, να καρπωθεί την περιουσία της κόρης του. Αρκούνταν να διαχειρίζεται το ποσό για τα προσωπικά έξοδα της κόρης του, περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια σε 11 χρόνια, τα οποία λέγεται ότι διοχέτευε σε αποτυχημένες επενδύσεις.
Οι δικαστικές διενέξεις του με το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο προσπαθούσε να αποτρέψει την αλόγιστη σπατάλη και να φέρει τον Ρουσέλ προ των ευθυνών του ως προς την ελληνική διαπαιδαγώγηση της Αθηνάς, ήταν συνεχείς και σφοδρές, με αποτέλεσμα μετά την περίφημη δήλωση της Αθηνάς περί της “απέχθειας για οτιδήποτε ελληνικό”, να αναθέσει το ελβετικό δικαστήριο τη διαχείριση της περιουσίας της Αθηνάς, στο γραφείο ορκωτών λογιστών της Λουκέρνης KPMG Fides, έως ότου εκείνη συμπληρώσει τα 18 χρόνια της. Μόλις ενηλικιώθηκε, η Αθηνά μεταβίβασε σε ένα τραστ υπέρ του πατέρα της την περιουσία της, η οποία υπολογιζόταν γύρω στα 800 εκατομμύρια δολάρια. Μετά το μετάνιωσε και τα ζήτησε πίσω δικαστικώς. Ο Ρουσέλ υποχώρησε, εννοείται με το αζημίωτο. Λέγεται ότι εισέπραξε περί τα 90 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μόνο ο φόρος κληρονομιάς ήταν γύρω στα 35 εκατομμύρια δολάρια.
Με πόση περιουσία βρέθηκε, λοιπόν, η Αθηνά; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η Αθηνά πουλάει, αργά αλλά σταθερά, την ακίνητη περιουσία της. Ηδη από το 2006 είχε αποφασίσει να πουλήσει το ρετιρέ στην Αvenue Foch του Παρισιού, στο οποίο είχε μείνει ο Ωνάσης με την Κάλλας, όπως και τη βίλα Cristal στο Σεν Μόριτς της Ελβετίας, μαζί με πίνακες και κοσμήματα της μητέρας της, ενώ ο Σκορπιός αναζητεί τον επόμενο ιδιοκτήτη του. Ανθρωποι που παρακολουθούν τις περιουσίες των διασήμων, εκτιμούν ότι η συνολική περιουσία της Αθηνάς είναι αρκετά μικρότερη των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η Αθηνά δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχος, ενώ λέγεται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι σε τμήμα της περιουσίας της είναι συνδικαιούχος ο σύζυγός της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου